rusz główny - sercem każdego grilla jest ruszt. W grillach Presson masywny ruszt o wymiarach 60cm szerokości i 40cm głębokości umożliwia jednoczesne przyrządzanie potraw dla całej rodziny. Natomiast zastosowanie wielu ciekawych rozwiązań takich jak zamykana pokrywa, system regulowanych wywietrzników czy płynnie regulowana wysokość płyty węglowej umożliwiają uzyskanie bardzo wysokiej temperatury. Cały proces jest pod pełną kontrolą w czym pomaga wbudowany termometr. Dzięki temu potrawy są dobrze wypieczone, ale nie spalone.
Regulacja wysokości - zastosowano innowacyjne rozwiązanie regulacji wysokości rusztu. W grillu VIKING ruszt z potrawami jest nieruchomy i cały czas pozostaje w tej samej pozycji. Nie ma więc konieczności podnoszenia go wraz z cała, ciężką zawartością grillowanych potraw i likwiduje ryzyko spadnięcia którejkolwiek z nich na ziemię lub wprost do ognia. Reguluje się natomiast płytę węglową. Zainstalowana na froncie korbka pozwala na płynną regulację wysokości płyty, na której jest rozżarzony węgiel. Takie rozwiązanie daje dużą lepszą i wygodniejszą kontrolę nad stopniem wysmażenia potraw.
Termometr - wbudowany z górną pokrywę wskazuje temperaturę powietrza panującą wewnątrz grilla. Dzięki temu na bieżąco można reagować i dostosowywać temperaturę albo poprzez otwarcie lub przymknięcie wlotów powietrza.
Otwieracz do butelek - na jednej z frontowych nóg jest dodatkowo zainstalowany otwieracz do butelek co jest szczególnie przydatne do serwowania schłodzonych napojów.
Pamiętaj że grila można używać tylko na równej powierzchni.