Kuchnia gazowo-elektryczna 122 cm EVDSC548-4GQ – linia Professional

Kuchnia gazowo-elektryczna 122 cm EVDSC548-4GQ – linia Professional

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Profesjonalne cechy użytkowe

Profesjonalna wydajność
■ Górna część kuchenek Viking to wytłaczana, wytrzymała, jednoczęściowa płyta do gotowania powlekana porcelaną, na której znajdują się emaliowane kraty żeliwne i słynne palniki Viking (modele opatentowane) ze zdejmowanymi, emaliowanymi pokrywami żeliwnymi i jednoczęściową, wytłaczaną półką do ustawiania naczyń.
■ Pokrętła regulacyjne wykonane są z odlewu metalowego z wykończeniem ze stali nierdzewnej.
■ Wszystkie palniki są tej samej wielkości: funkcja VariSimmer ™ każdy palnik zapewnia delikatne i równomierne gotowanie dzięki ustawieniu mocy w zakresie od 0,12 kW do 4,8 kW, niezależnie od średnicy garnka.
■ Wszystkie palniki Viking wyposażone są w zawsze niezawodny automatyczny układ zapalania/ponownego zapalania z certyfikatem CE. Palniki zapalają się w dowolnej pozycji pokrętła i zapalają się ponownie, nawet jeśli zgasną przy najmniejszym ustawieniu. Każdy palnik jest dodatkowo wyposażony w swój własny elektroniczny system odcinania dopływu gazu.
■ Piekarniki mają bardzo dużą pojemność:
• modele 76 cm: 1X133 l
• modele 122 cm: 1X133 l i 1X73 l
• modele 91 cm: 1X158 l
■ Półki piekarnika są wykonane z wysokoodpornej stali.
■ Wysokowydajne tryby gotowania obejmują pieczenie, pieczenie konwekcyjne, gotowanie konwekcyjne TruConvec™ zapiekanie konwekcyjne, opiekanie intensywne, średnie i łagodne oraz opiekanie konwekcyjne.
• Gotowanie konwekcyjne TruConvec ™ to system cyrkulacji powietrza, stosowany wyłącznie w piekarnikach konwekcyjnych Viking. W systemie tym wykorzystuje się tylko element konwekcyjny z tyłu piekarnika i obieg powietrza wymuszony przez wentylator – brak bezpośredniego napływu ciepła z góry czy z dołu piekarnika i brak przenikania się zapachów pomiędzy potrawami w piekarniku.
■ Zakres temperatur od 40°C do 275° C.
■ We wszystkich funkcjach konwekcyjnych zastosowano system Vari-Speed Dual Flow™ z największym w branży wentylatorem konwekcyjnym.
■ Wentylator o średnicy 22 cm pracuje naprzemiennie w dwóch kierunkach i jest otoczony podwójnym elementem grzejnym. Zapewnia to niespotykany dotąd, zrównoważony obieg powietrza, a tym samym równomierny rozkład ciepła, co zapobiega wymianie zapachów i smaków pomiędzy wspólnie gotowanymi potrawami.
■ System Rapid Ready™ zapewnia superszybkie podgrzewanie, jedno z najszybszych dostępnych na rynku.
■ Obudowany szkłem, bardzo duży grill na podczerwień GourmetGlo™ o dużej mocy umożliwia grillowanie na profesjonalnym poziomie.

Łatwość użytkowania i czyszczenia
■ Duże pokrętła regulacyjne są czytelne i zabezpieczone przed dziećmi funkcją „naciśnij, aby obrócić”.
■ Wszystkie piekarniki wyposażone są w sześć powlekanych porcelaną podpórek do półek i mają w standardzie dwie standardowe półki piekarnika oraz jedną w pełni wysuwaną półkę TruGlide™.
■ Piekarniki wyposażone są w automatyczny system czyszczenia pirolitycznego.
■ Każdy piekarnik ma trzy optymalnie rozmieszczone lampki zapewniające najlepszą możliwą widoczność w komorze.
■ Jednoczęściowa, wytłaczana i powlekana porcelaną płyta do gotowania jest łatwa w czyszczeniu.
■ Wszystkie kuchnie Viking są wyposażone w izolację cieplną o wysokiej gęstości, zapewniającą utrzymanie ciepła wewnątrz piekarnika. Takie rozwiązanie zapewnia oszczędność energii, maksymalną wydajność, utrzymanie niskiej temperatury na zewnątrz urządzenia oraz umożliwia ustawiania innych urządzeń w jednej linii z kuchnią.
■ Pokrywy palników łatwo się zdejmuje w celu szybkiego czyszczenia.
■ Wytrzymałe, zdejmowane żeliwne kraty powierzchniowe tworzą jednolitą powierzchnię, umożliwiającą łatwe przesuwanie dużych rondli w każdą stronę.
■ Wbudowany, 10-stopniowy element opiekający (4 stopnie dla lewego piekarnika w modelu 122 cm) jest ukryty, co ułatwia czyszczenie komory.
■ Drzwi mają poczwórne oszklenie i izolację, dzięki czemu przód piekarnika pozostaje chłodny w dotyku, nawet w trybie pirolitycznym.
■ Przód i boki są gładkie i łatwe w czyszczeniu.

Opcjonalne konfiguracje powierzchni

Płyta do smażenia/gotowania na
wolnym ogniu (modele G)

■ Płyta do smażenia Viking stworzona została z profesjonalnej, wytłaczanej maszynowo stali o grubości 2 cm.
■ Kontrola za pomocą termostatu zapewnia precyzyjną regulację temperatury.
■ Wsuwana od przodu taca na skapujący tłuszcz mieści 2 i ½ szklanki płynu można ją łatwo wysunąć w celu opróżnienia jej zawartości i wyczyszczenia.

Grill węglowy (modele Q)
■ Grill węglowy Viking wyposażony jest w automatyczny układ zapalania/ponownego zapalania iskrą elektryczną/odcinający.
■ Jednoczęściowa krata wykonana jest z powlekanego porcelaną żeliwa. Płyty generujące zapach gromadzą skapujące ciecze i wywołują obieg dymu wokół potrawy, przez co uzyskuje się zapach grillowania na wolnym powietrzu.
■ Pokrywana porcelaną, dwuczęściowa rynienka na tłuszcz wychwytuje wszystkie skapujące ciecze, co zapobiega ich zapaleniu. Pojemność rynienki to ok. 3 l.
■ Tacka ociekowa umieszczona pod palnikiem wychwytuje wszelki kapiący tłuszcz niewychwycony do rynienki na tłuszcz. Łatwo się ją wyjmuje do czyszczenia.