Kuchnia gazowa 76 cm EVGCC530-4B – linia Professional

Kuchnia gazowa 76 cm EVGCC530-4B – linia Professional

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Profesjonalne cechy użytkowe

 

 

 

 

 

 

Profesjonalna wydajność:
■ Górna część kuchni Viking to wytłaczana, wytrzymała jednoczęściowa płyta do gotowania powlekana porcelaną, na której znajdują się emaliowane kraty żeliwne i słynne palniki Viking (modele opatentowane) ze zdejmowanymi, emaliowanymi pokrywami żeliwnymi i jednoczęściową, wytłaczaną półką do ustawiania naczyń.
■ Pokrętła regulacyjne wykonane są z odlewu metalowego z wykończeniem ze stali nierdzewnej.
■ Wszystkie palniki są tej samej wielkości: funkcja VariSimmer ™ każdy palnik zapewnia delikatne i równomierne gotowanie dzięki ustawieniu mocy w zakresie od 0,12 kW do 4,8 kW,niezależnie od średnicy garnka.
■ Wszystkie palniki Viking wyposażone są zawsze w niezawodny automatyczny układ zapalania/ponownego zapalania z certyfikatem CE. Palniki zapalają się w dowolnej pozycji pokrętła i zapalają się ponownie, nawet jeśli zgasną przy najmniejszym ustawieniu. Każdy palnik jest dodatkowo wyposażony w swój własny elektroniczny system odcinania dopływu gazu.
■ Piekarniki mają bardzo dużą pojemność i sześć poziomów ułożenia półki.
■ Zastosowano w nich podwójne palniki o mocy 10kW. Palniki zapewniają dostateczną moc potrzebną do bardzo szybkiego osiągania i przywracania wysokiej temperatury oraz do równomiernej cyrkulacji powietrza w piekarniku, niezależnie od zawartości (lewy piekarnik w modelach o szerokości 122 cm zawiera jeden palnik o mocy 4,5 kW). Wszystkie piekarniki są wyposażone w iskrowy układ zapalania i zawór odcinający z czujnikiem płomienia.
■ Piekarniki w modelach 76 cm, 91 cm w modelu 122 cm mają 6 różnych funkcji pieczenia – pieczenie z naturalnym obiegiem powietrza, pieczenie konwekcyjne, opiekanie na podczerwień, osuszanie i rozmrażanie konwekcyjne, w tym sterowana wyłącznikiem funkcja termoobiegu powietrza. Lewy piekarnik w modelach 122 cm posiada tylko funkcję pieczenia konwekcyjnego.
■ W funkcjach piekarnika wentylowanego zastosowano system konwekcji powietrza ProFlow™, zaprojektowany specjalnie w celu zapewniania równomiernej cyrkulacji powietrza i równomiernego rozprowadzania ciepła.
■ Ekskluzywny „salamandrowy” grill na podczerwień Gourmet-Glo™ marki Viking pozwala osiągnąć temperaturę powierzchni 800°C za pomocą palnika o mocy 5,3 kW (prawy piekarnik tylko w modelach o szerokości 122 cm), zapewniając w ten sposób profesjonalne możliwości błyskawicznego opiekania przy dużej mocy.

Łatwość użytkowania i czyszczenia
■ Duże pokrętła regulacyjne są czytelne i zabezpieczone przed dziećmi funkcją „naciśnij, aby obrócić”.
■ Jednoczęściowa, wytłaczana i powlekana porcelaną płyta do gotowania jest łatwa w czyszczeniu.
■ Pokrywy palników łatwo się zdejmuje w celu szybkiego czyszczenia.
■ Wytrzymałe, zdejmowane żeliwne kraty powierzchniowe tworzą jednolitą powierzchnię, umożliwiającą łatwe przesuwanie dużych rondli w każdą stronę.
■ Wszystkie kuchnie Viking są wyposażone w izolację cieplną o wysokiej gęstości, zapewniającą utrzymanie ciepła wewnątrz piekarnika. Takie rozwiązanie zapewnia oszczędność energii, maksymalną wydajność, utrzymanie niskiej temperatury na zewnątrz urządzenia oraz umożliwia ustawianie innych urządzeń w jednej linii z kuchnią.
■ Wnętrze piekarnika jest emaliowane, co ułatwia czyszczenie.

Opcjonalne konfiguracje powierzchni

Płyta do smażenia/gotowania na
wolnym ogniu (modele G)

■ Płyta do smażenia Viking stworzona została z profesjonalnej, wytłaczanej maszynowo stali o grubości 2 cm.
■ Kontrola za pomocą termostatu zapewnia precyzyjną regulację temperatury.Wsuwana od przodu taca na skapujący tłuszcz mieści 2 i ½ szklanki płynu i można ją łatwo wysunąć w celu opróżnienia jej zawartości i wyczyszczenia.

Grill węglowy (modele Q)
■ Grill węglowy Viking wyposażony jest w automatyczny układ zapalania/ponownego zapalania iskrą elektryczną/odcinający.
■ Jednoczęściowa krata wykonana jest z powlekanego porcelaną żeliwa. Płyty generujące zapach gromadzą skapujące ciecze i wywołują obieg dymu wokół potrawy, przez co uzyskuje się zapach grillowania na wolnym powietrzu.
■ Pokrywana porcelaną, dwuczęściowa rynienka na tłuszcz wychwytuje wszystkie skapujące ciecze, co zapobiega ich zapaleniu. Pojemność rynienki to ok. 3 l.
■ Tacka ociekowa umieszczona pod palnikiem wychwytuje wszelki kapiący tłuszcz niewychwycony do rynienki na tłuszcz. Łatwo się ją wyjmuje do czyszczenia.