Viking Range Corporation – uznana wartość wśród smakoszy.

Zanim pojawiły się produkty Viking, domowi kucharze nie mieli wielu możliwości wyboru. A teraz kiedy są już dostępne – inne opcje po prostu nie istnieją. Od chwili wprowadzenia do programu kulinarnych podróży Vikinga (Viking Culinary Travel) naszych sztandarowych kuchenek, Viking stał się synonimem epikurejskiego stylu życia. Lodówki, kuchenki, grille, zmywarki, piekarniki, płyty kuchenne, sztućce, przybory, drobne urządzenia, szkoły gotowania… w każdym przypadku dążymy do osiągnięcia kulinarnej perfekcji. I wie o tym każdy wielbiciel kuchni. Viking profesjonalna jakość dla domu.

Potrzeba jest matką wynalazków. I na szczęście dla wynalazków, potrzeba całkiem nieźle radzi sobie w kuchni. Fred Carl, przedsiębiorca budowlany w czwartym pokoleniu, wpadł na pomysł kuchenek Viking w latach osiemdziesiątych.

Będąc w trakcie budowy własnego domu, stwierdził, że nie istnieje kuchenka, jaką sam chciałby mieć. Jego żona Margaret ceniła sobie wytrzymałość i tradycyjny wygląd piecyka Chambers, należącego jeszcze do jej matki. Niestety firma Chambers już dawno zaprzestała produkcji.

Fred zastanawiał się nad zainstalowaniem w swoim nowym domu kuchni restauracyjnej, wiedział jednak, że sprzęt komercyjny będzie niepraktyczny, nieporęczny i niebezpieczny w zastosowaniu domowym.  Zabrał się zatem do tworzenia od podstaw własnego projektu. Wielokrotnie pracował nad nimdo późnej nocy, aż wreszcie udałomu się opracować kuchenkę, któramiała wystarczającąmoc do gotowania i funkcje profesjonalnego urządzenia – tak powstał projekt kuchenki nadającej się do zastosowania w kuchni domowej. Wtedy też Fred zdecydował, że nadszedł czas na wprowadzenie właśnie takiego produktu na rynek.

Dla Freda jedyną rzeczą bardziej niewiarygodną niż fakt, że do tej pory nie istniała tego rodzaju kuchenka, była reakcja na jego pomysł ze strony producentów kuchenek komercyjnych, do których się zwracał.

“Kto niby miałby je kupować?”, pytali wszyscy, pokazując mu drzwi.

Wreszcie Fredowi udało się namówić małą firmę w południowej Kalifornii do wyprodukowania dla niego pierwszej serii kuchni Viking. Po dwóch latach prób, błędów i obszernych testów, pod koniec 1986 roku pierwsze urządzenia Viking uzyskały certyfikaty Amerykańskiego Stowarzyszenia Gazowniczego (American Gas Association) i w styczniu 1987 roku zostały rozesłane do sklepów.

Niewiarygodny popyt szybko okazał się przytłaczający dla producenta, z którym Fred podpisał umowę. Rzeczywiście, kto niby miałby kupować kuchenki Viking?
Wkrótce Viking otworzył własną fabrykę w miejscowości Greenwood w stanie Mississippi. Uświadomiono sobie, że w każdym zakątku kuchni jest miejsce na profesjonalną jakość.

Pod koniec lat osiemdziesiątych Viking miał w Greenwood już trzy zakłady produkcyjne, a oferta firmy poszerzyła się o wbudowane piekarniki, sprzęt wentylacyjny i chłodniczy, urządzenia do mycia i czyszczenia, produkty do użytkowania na wolnym powietrzu, a także profesjonalne produkty o całkowicie nowym wyglądzie z linii Designer.

Viking nieustannie czyni postępy w coraz to nowych kategoriach produktów, rozszerzając swoją działalność i wprowadzając do swojej oferty sztućce, przybory kuchenne i drobne urządzenia. Jednak nie są to bynajmniej tylko eleganckie drobiazgi. Oferują tę samą wyjątkową jakość i mistrzostwo wykonania, których ludzie oczekują od marki Viking. I właśnie to zawsze zapewnia im nasza firma. Gotowanie nie jest koniecznością, ale pasją – dla nas i dla naszych klientów. Dlatego nic, co nie jest doskonałe, nie zaspokoi ich wymagań w kuchni (podobnie jak naszych).